Fotoreport AMINOSTAR mezinárodní MČR 2010 v naturální kulturistice mužů a fitness žen

23.05.2010 21:24

Text předkládaného fotoreportu vznikl v neděli v autě během návratu naší výpravy jako společná retrospektiva a zhodnocení uplynulého víkendu očima nás všech (závodníci Martin Cetkovský, Petr Juriga, doprovod Katka Zachová a Libor Dostál). Popisuje naše působení na MČR. Reportáže a fotografie zachycující všechny kategorie a závodníky naleznete například na stránkách aktin.cz a svetkulturistiky.cz.

 

Martin i já jsme shodně v pondělí odstartovali finální fázi předsoutěžní přípravy. Oba jsme během posledního týdne před závody absolvovali sacharidovou superkompenzaci a odvodnění s cílem načasovat co možná nejlepší formy na předpokládaný vrchol této soutěžní sezóny - mezinárodní MČR 2010 v Českých Budějovicích.

Malá odbočka na vysvětlenou - sacharidová superkompenzace je metoda používaná v řadě sportů. Její význam v kulturistice spočívá v tom, že za pomoci specifického jídelníčku je závodník schopen (pokud se vše podaří tak jak má) na den závodů tzv. "nacukrovat" svalstvo, které tak na pódiu působí větším a plnějším dojmem. Smyslem odvodnění je zase stáhnout vodu z podkoží a tím pádem ještě více odkrýt svalstvo. Existuje celá řada variant, my jsme zvolili následující: Po, út, st: vařené kuřecí maso se zeleninou (700-1000g), žádná sůl, 6l vody. Čt: rýže se skořičí (700-1000g), žádná sůl, 8l vody (Martin dal míň vody a odpoledne diuretický čaj). Pá: suché ovesné vločky se skořicí (asi 500g), žádná sůl, žádná voda. Toť vše, nic víc, nic míň. Jedná se o dosti drastickou metodu, kterou drtivá většina sportovců doslova protrpí. Nicméně, co naplat, ke kulturistice zkrátka patří, a chce-li mít kulturista na soutěži dobrou formu, většinou mu nezbývá, než "superku" včetně odvodnění zařadit.

Martin své dojmy z posledního týdne přípravy včetně prodělané superkompenzace popsal takto: "Měl jsem představu, do čeho jdu. Ale tak hrozné jsem to nečekal. Superka, dvojfázové tréninky, práce a do toho nácvik volné sestavy pod Liborovým vedením, který na mě byl jak pes... Ve čtvrtek a v pátek už jsem se cítil vážně mizerně." Narozdíl od Martina jsem predsoutěžní přípravou již párkát prošel. I tak mi ale do zpěvu nebylo. Pondělí a úterý jsem byl jako tělo bez duše, středa celkem ušla, ve čtvrtek jsem se díky sacharidům cítil výborně. V pátek už jsem pociťoval nedostatek vody.

V pátek odpoledne jsme společně vyrazili do "Budějic". Cesta ubíhala dobře, ubytovali jsme se a večer jsme zašli obhlédnout prostory kulturáku, ve kterém se mistrovství konalo. Vyčerpaný Martin ulehl už v devět, my ostatní lehce po desáté.

V sobotu ráno Marťas nadšeně hlásil, jak výborně se po dlouhé době vyspal. I já se cítil dobře odpočatý. Vyčerpání z náročného týdne a dehydrataci u nás obou bohatě přebila obrovská nabuzenost na blížící se závod. Posnídali jsme, jak jinak, suché vločky, na povzbuzení mysli a ještě lepší odvodnění tam poslali kafe a za doprovodu Katky a Libora vyrazili na místo konání. Při prezetaci Martinovi naměřili 172cm a navážili 70kg. Asi nám přes noc o tři cenťáky porůstl či co :-). Mně naměřili 185 cm (taky o 3cm víc než je realita), navážili 83,5kg. Navážené hodnoty jasně svědčily o značném úbytku vody v těle (odhadem 3kg).

Kolem desáté dopolední se závody rozběhly. Začínalo se klasicky juniorskými kategoriemi. To už se Libor zhostil barvy a začal Marťu chystat na jeho vůbec první kulturistické vystoupení. S organizací byl Marťa spokojený, pochvaloval si práci vedoucího závodníků a vůbec všech pořadatelů. V šatnách bylo teplo, rozcvičovna poskytovala dostatek náčiní k napumpování.

Pokud jde o Marťovu kategorii - muži do 174cm - šlo jednoznačně o pořádně našlapanou partičku. Celkem 11 závodníků, nejvyšší mezinárodní účast, borci hodně vyrovnaní. O vysoké úrovni Marťovy kategorie svědčí i to, že rozhočí tyto závodníky porovnávali ve 3 kolech asi 45 minut. A co víc, pozdější absolutní vítěz závodu - Pavol Novák - vyšel právě z této kategorie. Marťas byl vytažený na porovnávání celkem čtyřikrát, z toho třikrát po sobě. Že je nováček na sobě však vůbec nenechal znát a počínal si jako ostřílený bombarďák. Sám Martin své vystoupení popsal slovy: "Pózování bylo provázeno skvělými pocity, naráz jsem cítil spoutu energie...byl jsem v úplné euforii!" I sestava se povedla, Marťa s ní zaznamenal úspěch u publika a ocenil ji i moderátor Roman Wróbel. Marťovy slova: "V případě sestavy přesně platí úsoví - těžko na cvičišti, lehko na bojišti". Martin svým celkovým vystoupením jednoznačně zaujal i rozhodčí, kteří si jej velmi dobře pamatovali ještě večer.

I v mé kategorii - muži nad 180cm - bylo plno. Celkem 10 závodníků, mezi nimi několikanásobný mistr ČR Lukáš Hujsl a mistr SR, Evropy a světa Erik Tóth. Cíl byl jasný. Opět, tentokrát již popáté zabojovat a pokusit se prorazit do vytoužené finálové šestky. Na všech předchozích závodech mi pomyslná brána finále zůstávala uzavřená. Rozhodčí si mě vytáhli na porovnání celkem třikrát a to hned po sobě. Do všech soubojů jsem šel naplno (možná až moc), bojoval co to šlo. A stejně jako Martin, i já jsem si chvíle na pódiu naplno užíval. V sestavě se mi povedl jogínský stoj na hlavě, čili spokojenost ;-).

Pak už jsme v klidu shlédli zbytek semifinále a čekali na zahájení odpoledního programu. To začlo v 17h slavnostním nástupem všech závodníků. Následovaly finálové souboje a postupné vyhlašování všech kategorií. Martinovi se podařilo získat v rámci České republiky perfektní druhé místo! Medaile se mu houpala na krku až do večera a spokojený výraz ve tváři snad nezmizel doteď :-). Mně se konečně podařilo to, oč jsem usiloval od prvních závodů. Probojoval jsem se do finále, které jsem si obrovsky užil. V rámci České republiky jsem se umístil na 5. místě.

Pak už jsme jen slastně odpočívali při sledování zbytku finále, po jehož skončení jsme se odebrali na zasloužený závěrečný banket. V přátelské atmosféře a společnosti bezvadných lidí z oblasti naturální kulturistiky jsme všichni - Katka, Libor, Marťa i já zůstali bezmála do půlnoci. S Marťou jsme pak pokračovali v doplňování živin nedietními potravinami asi do půl druhé do noci.

V neděli ráno, Marťas, věrný svému znamení (ryby) rozjímal v horké vaně nad dosaženým úspěchem. V osm už se ozývaly žaludky, tak jsme si dopřáli bohatou snídani. Pak už jen sbalili věci a vyrazili zpět do Hradiště.

Proběhlou soutěž hodnotíme maximálně pozitivně. Svá umístění považujeme za velký uspěch a obrovsky si jich vážíme. Co bude dál? Já mám v plánu zajet si zazávodit ještě v sobotu 29. 5. na mezinárodní mistrovství Slovenska, které se koná v nedaleké Senici. Nebudu však znova podstupovat superkompenzaci a odvodnění. Je to velký zásah do organismu a navíc už potřebuju přeorientovat více svého úsilí směrem ke školním povinnostem (a vězte, že ve dnech, kdy jíte jen maso a zleninu hlava moc nejede :-)). Přesto se však pokusím udržet co možná nejvíc ze současné formy a neudělat ostudu. Marťa je pevně rozhodnutý zúčastnit se za 3 týdny mistrovství Evropy v Itálii. Získal zkušenosti, které hodlá během zbývající doby naplno využít a do "evropy" formu ještě o kus posunout. Všichni věříme, že potenciál k tomu má, tak držíme pěsti!

Za celou naši výpravu

 

Petr Juriga

 

...a na úplný závěr ještě za Marťu a za sebe - moc díky všem, kdo jste nás podpořili. Na prvním místě samozřejmě Katce a Liborovi, kteří se o nás po celou dobu senzačně starali a vytvořili nám tak perfektní podmínky, abychom se mohli co nejvíc soustředit na samotný závod. Dík patří i všem, kteří jste nás podporovali jak v období přípravy, tak třeba smskami a držením palců v den závodu. Děkujeme! -M&P

Zpět

Vyhledávání

KULTURISTIKA UH© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode